mandag 12. mai 2008

Musikkindustriens fremtid

Det er ganske mange aspekter av musikkindustriens utvikling man kan ta for seg i dag. Selv synes jeg at oppgaven var litt vanskelig, og brukte litt tid på å finne en blogg jeg syntes var interessant og relevant for oppgavens tema. Jeg valgte å se på denne bloggen.

Denne bloggen går inn på musikkindustriens fremtid vil arte seg ut fra utviklingen vi har hatt til nå. Utviklingen av teknologi har nærmest tvunget musikkindustrien tilbake til en forretningsmodell de hadde tidligere, nemlig promotering av enkeltsanger fremfor album. Folk flest har tilgang på musikk digitalt i mye større grad en før, noe som gjør at mange velger å kjøpe enkeltsanger (iTunes og lignende) i stedet for å bruke penger på å kjøpe hele album som inneholder ti andre sanger de egentlig ikke vil ha i tillegg til de sangene de i utgangspunktet ønsker. Dette viser hvordan ny teknologi har endret utgangspunktet og forretningsmodellen til mange aktører innen musikkindustrien, og dette mener jeg er veldig relevant for dette faget.

En annen ting som blir nevnt er at samfunnsutviklingen har hatt stor betydning for utviklingen, det vil si, måten industrielle samfunn fungerer på i dag er avgjørende for endringene som har kommet innen musikkindustrien (noe som er rimelig naturlig). Jeg vil sitere Fredric Dannen, som det refereres til i denne bloggen: ” My epiphany, if you want to call it that, was simply this: consumers of recorded music will always embrace the format that provides the greatest convenience. No other factor — certainly not high fidelity — will move consumers substantially to change their listening and buying habits.” Det som sies her er at folk alltid vil benytte det formatet som er enklest for dem ved bruk av musikk. Dette er for eksempel grunnen til at CD’er erstattet LP’er til tross for lavere kvalitet. Mindre fysisk størrelse, høyere kvalitet og enklere i bruk.

Slik jeg ser det er dette en generell trend i samfunnet. Folk har det alltid travelt samtidig som fritid og personlig lykke står i fokus. Kjappere og enklere tilgang er da alfa og omega, dette fordi folk vil ha alt og ha det nå. Vi ser jo dette nå ved at CD’er er i ferd med å bli erstattet av mp3, som igjen er et enklere og mer tilgjengelig format.

Hvis denne trenden fortsetter, noe den garantert vil gjøre, er disse tankene veldig sentrale for videre utvikling av musikkindustrien, og også dette faget. Hvordan kan vi gjøre musikk mer tilgjengelig og enklere i bruk samtidig som man ivaretar økonomisk interesser og rettigheter? Hvilke teknologier kan brukes for å oppnå dette?

Dette tror jeg er veldig sentrale spørsmål for en musikkindustri i endring. Det blir spennende å se hva som skjer videre.

Ingen kommentarer: